Składniki:
- szczypta szafranu
- kieliszek spirytusu
- 2 szklanki żółtek
- szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- 1/2 laski wanilii
- szczypta soli
- łyżeczka soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- szklanka topionego masła
Przygotowanie:
- Szafran moczymy w spirytusie i odstawiamy na noc.
- Żółtka z cukrem ubijamy na parze, aż zbieleją.
- Pół szklanki mąki mieszamy z łyżeczką cukru i rozdrobnionymi w mleku drożdżami.
- Do dobrze ubitych żółtek dodajemy mąkę, wanilię, sól, sok i skórkę z cytryny, mieszamy, łączymy z rozczynem drożdży i długo (aż 40–50 min) wyrabiamy ręcznie, dodając w tym czasie szafran ze spirytusem.
- Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodajemy sklarowane masło i wyrabiamy tak długo, aż całkowicie się połączą.
- Ciasto nakładamy do wysmarowanych masłem form, mniej więcej do 1/3 wysokości, zostawiamy w ciepłym miejscu.
- Gdy ciasto urośnie, wstawiamy na 1 godz. do gorącego pieca, rozgrzanego do temp. 180°C.
- Babka jest bardzo delikatna i łatwo opada, należy więc bardzo ostrożnie wkładać i wyjmować ją z piekarnika.
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL