Przepisy na Wielkanoc

Strona poświęcona jest potrawom na Wielkanoc.

Baba staropolska

Baba staropolska

 

  Składniki:

  • szczypta szafranu
  • kieliszek spirytusu
  • 2 szklanki żółtek
  • szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 laski wanilii
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • szklanka topionego masła

     

    Przygotowanie:

  • Szafran moczymy w spirytusie i odstawiamy na noc.
  • Żółtka z cukrem ubijamy na parze, aż zbieleją.
  • Pół szklanki mąki mieszamy z łyżeczką cukru i rozdrobnionymi w mleku drożdżami.
  • Do dobrze ubitych żółtek dodajemy mąkę, wanilię, sól, sok i skórkę z cytryny, mieszamy, łączymy z rozczynem drożdży i długo (aż 40–50 min) wyrabiamy ręcznie, dodając w tym czasie szafran ze spirytusem.
  • Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodajemy sklarowane masło i wyrabiamy tak długo, aż całkowicie się połączą.
  • Ciasto nakładamy do wysmarowanych masłem form, mniej więcej do 1/3 wysokości, zostawiamy w ciepłym miejscu.
  • Gdy ciasto urośnie, wstawiamy na 1 godz. do gorącego pieca, rozgrzanego do temp. 180°C.
  • Babka jest bardzo delikatna i łatwo opada, należy więc bardzo ostrożnie wkładać i wyjmować ją z piekarnika.