Składniki:
- Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 125g masła ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki śmietany 30% 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
- Warstwa czekoladowa: białka z 3 jaj 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao 100g mlecznej czekolady 100g rodzynek
- Warstwa kajmakowa: 1 puszka masy kajmakowej krówkowej (510g)
- Polewa czekoladowa: 100g mlecznej czekolady 100ml śmietany 30% 1 łyżka masła
- Dekoracja: lukier z cukru pudru orzeszki ziemne bez soli
Przygotowanie:
- Ciasto na spód. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jajko, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodając po trochu śmietanę, zagnieść ciasto. Owinąć je w folie i włożyć do lodówki na 30min. Po 30 min ciasto wyjąć, rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną okrągłą formę o średnicy 26cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 10 minut, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
- Warstwa czekoladowa. Białka ubić, dodać cukier, całość ubić na sztywną pianę. Następnie dodać kakao, startą czekoladę i rodzynki. Masę czekoladową wyłożyć na wystudzonym cieście i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
- Masę kajmakową, podgrzać i rozprowadzić na wierzchu warstwy czekoladowej a następnie wstawić do lodówki na około 30 minut.
- Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną i masłem na jednolitą masę. Pozostawić do ostygnięcia a następnie wylać na wierzch ciasta.
- Ciasto udekorować lukrem i orzeszkami ziemnymi.
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL