Przepisy na Wielkanoc

Strona poświęcona jest potrawom na Wielkanoc.

Żurek

Żurek

 

Składniki

  • 600g białej surowej kiełbasy 2 marchewki 8 ziemniaków 1 pietruszka 20g suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 0,5l zakwasu na żur 80g wędzonej kiełbasy
  • 2 cebulki dymki 2 łyżki majeranku 130g śmietany 18% sól pieprz olej maggi dodatkowo: 3 jajka 1 chleb

    Przygotowanie:

    1. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w słupki a ziemniaki w ćwiartki.
    2. Białą kiełbasę sparzyć w 1litrze wrzątku. Następnie wyjąć kiełbasę i pokroić w 3 cm kawałki. Suszone grzyby namoczyć w wodzie i drobno pokroić.
    3. Do wywaru po kiełbasie dodać warzywa, suszone grzyby, drobno posiekany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotować około 25 minut. Po tym czasie dodać zakwas, majeranek, sól, pieprz, kilka kropel maggi, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 8-10minut. Na końcu zabielić śmietaną, dodać pokrojoną białą kiełbasę i wymieszać.
    4. Zasmażka: Cebulę drobno posiekać, wędzoną kiełbasę pokroić w bardzo drobną kosteczkę, razem zeszklić na oliwie. Jajka ugotować na twardo. Żurek podawać z jajkiem i zasmażką.